Noordhollands Dagblad/Dagblad Waterland, donderdag 24 september 2009
kop

lead

Ooit begon Kees Gutter zijn bakkerij-imperium aan de Fluwelen Burgwal in Monnickendam. Nu wonen Catharina en Alan Reynolds er. Waar het volkoren brood en witte bolletjes gemaakt werden, staat nu haar schildersezel. Aan de muren veel van Catharina's werk. Lyrisch abstract wordt het wel genoemd, vertelt ze. Kleurig, intrigerend, voorstellingen die vragen oproepen. Strepen over het doek, breuklijnen. ,,Dat gaat vanzelf, breuklijnen heb je overal, in de natuur, maar ook in het menselijke leven."
Zelf kende ze die breuklijnen ook. Begonnen als freelance journaliste studeerde ze filosofie om zich vervolgens op het toneelschrijven en schilderen te storten. Maar al die breuklijnen in haar leven liepen vloeiend in elkaar over, zegt ze. Net als in haar werk. ,,Ze verschijnen gewoon, dat gaat vanzelf."

Crisis
En schilderen deed ze met verve, zo'n vijftig exposities heeft ze inmiddels gehad. Maar het gaat niet lekker in de kunstwereld, ook de crisis laat daar haar sporen na. ,,Ik weet van drie galeries die het niet gered hebben, geen slechte galeries hoor, maar er wordt niet meer verkocht. Ja, de grote namen, schilderijen die als belegging worden gekocht, dat verkoopt nog wel. Maar werk als dat van mij, doeken van een paar duizend euro, dat is niet zo vanzelfsprekend meer. Mijn werk heb ik teruggehaald uit die galeries. Ik kan het net zo goed zelf gaan verkopen en dat doe ik dan ook." Op 3 oktober houdt ze open huis. Voor haar schilderwerk, maar ook om haar boek te presenteren.

Flor
Een boek dus, 'Flor' heet het, uitgegeven bij uitgeverij Pamac, een print on demand uitgever. ,,Er is geen oplage, pas na een bestelling wordt het boek gedrukt. Mijn man en ik gaan vaak naar Spanje en die ervaringen heb ik gebruikt in het boek." Ze schreef het aanvankelijk samen met haar Amerikaanse echtgenoot Alan. Half in het Engels, half in het Nederlands. ,,Dat was heel logisch, helemaal niet vreemd. Veel uitgevers zeiden dat ze het een heel goed idee vonden, maar ze durfden er toch niet aan. Ik ben het toen helemaal gaan herschrijven. Het was heel lastig om het Engels te vertalen naar het Nederlands. Dus het is helemaal in het Nederlands en het is een

foto

heel ander boek geworden. Twee personages van mijn man zijn eruit geschreven. En het is een stuk minder bloederig. Ik heb meer de psychologische kant van de personages benaderd, Alan had er graag wat meer pistolen in gezien", lacht ze.
Flor is Spaans voor bloem, bloei en ook bloesem. Het is het verhaal van een middelbare Nederlandse dame met een dochter van begin twintig en een nare scheiding achter de rug. Ze verandert haar naam van Flora in Flor en strijkt neer aan de Spaanse Costa Blanca, waar ze een rustig leventje leidt temidden van de Nederlandse pensionados en de kost verdient met yogalessen. Aan die rust komt een eind als een van die pensionados, een rokkenjagende bullebak, verdwijnt en zijn buitengewoon aantrekkelijke zoon opduikt om hem te zoeken.

Kleurgevoelig
Het boek was er nog niet zo een, twee, drie: ,,Iets moet er mooi uitzien, zowel in vorm als in kleur. Dat geldt voor schilderijen, maar ook voor een boek. Ik kan er ook lang over doen, ik ben iemand van de lange termijn. Als ik schrijf, schilder ik niet. Iets moet af zijn voor ik aan iets anders begin. Altijd op zoek naar evenwicht, zelfs onbewust." Catharina is inmiddels bezig met een tweede boek. In januari begint ze te schrijven, en tot dan is het tijd voor schildersezel en kwast.
'Flor', door Catharina Reynolds. Uitgeverij Pamac ISBN 078-94-90385-04-0. 18,95 euro.monnickendam - Een huis vol boeken en doeken. Schilderen, schrijven, twee van de passies van Catharina Reynolds uit Monnickendam. Deze week kwam haar eerste roman uit: 'Flor'. Over een vrouw die een man zoekt.